Lokalhistorie

Har du kendskab til  områdets historie og har noget, du gerne vil fortælle, så skriv til kontakt@rude-eskilstrup.dk 

Træmanden

Træmanden fra Rude Eskildstrup

Den 42 cm høje træfigur fra Rude Eskildstrup i Midtsjælland blev fundet i 1880’erne stående lodret i en mose. Figuren forestiller en siddende mand med et markeret ansigt, hvor hår og skæg er angivet. Armene hviler i skødet, hvor der ligger en pudeformet genstand. Manden er muligvis iført en kjortel, og om halsen bærer han et halssmykke sammensat af flere, tætliggende profilerede ringe. Denne type af sammensatte halsringe kendes fra svenske fund; halsringene er af guld og kan dateres til 5. årh. e.Kr. Fra Hannenov på Falster stammer en lignende, leddelt halsring, som dog kun består af en enkelt ring. Træmanden fra Rude Eskildstrup er den yngste af de træfigurer, vi kender fra jernalderens moser og vådområder. Han repræsenterer måske afslutningen på en offertradition, som startede allerede i slutningen af bronzealderen.

(Kilde: Nationalmuseet)

Bog om Munke Bjergby

Niels G. Sørensen fra Lokalhistorisk Arkiv Stenlille har stået for det store redaktionsarbejde med at skrive tekst og indsamle materiale.

Bogen er i A4-format med rigtigt bogomslag (hardcover) - og er på 92 sider med ikke mindre end 150 illustrationer og fotografier.

Læs mere her